RM24,550 JADI REBUTAN PARA KAKI PANCING DI TAMAN TASIK PERMAISURI KL SABTU INI

0
286
MUSTAZA (kiri) bersama para exco penganjur melepaskan ikan sempena pertandingan memancing di Tasik Permasuri, Sabtu ini.

KUALA LUMPUR, 29 Mei – Hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM24,550 akan menjadi rebutan para kaki pancing di Taman Tasik Permaisuri, Kuala Lumpur pada sabtu ini.

Pertandingan memancing anjuran bersama Jawatankuasa Sukan, Rekreasi Persatuan Badan Berkanun Malaysia dan Universiti Teknologi Malaysia (UiTM) itu menawarkan hadiah lumayan kepada juara iaitu berjumlah RM10,000.

Program tersebut turut mendapat sokongan Institut Sukan Negara (ISN) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Menurut jurucakap pihak penganjur, Mustaza Mohamad, acara tersebut bukan sahaja menyediakan medan buat kaki pancing bersaing sesama sendiri tetapi turut memainkan peranan mempromosikan keindahan tasik-tasik menarik yang terdapat di sekitar Kuala Lumpur.

“Juara bakal membawa pulang hadiah wang tunai RM10,000 manakala tempat kedua dan ketiga masing-masingnya menerima RM3,000 dan RM1,000,” katanya selepas upacara melepaskan hampir 400 kilogram spesis ikan patin dianggarkan seberat diantara 1 hingga 5 kilogram di Tasik Permaisuri, Kuala Lumpur hari ini.

Tambahnya, hadiah wang tunai juga disediakan kepada pada pemenang sehingga tempat ke-100 dan ia berkonsep sapu bersih.

“Kaunter pendaftaran akan dibuka pada Jumaat nanti (31 Mei) bermula pukul 3.30 petang hingga 9 malam,” katanya.

Khemah urus setia akan dibuka di lokasi pertandingan bagi memudahkan para peserta membuat mendaftaran dan yuran penyertaan adalah RM80 untuk setiap joran.

“Pelbagai spesis ikan termasuk pacu, belida, toman, patin, talapia, Peacock Bass, haruan, lampan, kap rumput, koi, tongsan dan keli terdapat di tasik ini, jadi semua peserta berpeluang untuk bergelar juara,” kata Mustaza.

Mengulas lanjut, Mustaza menjelaskan bahawa 500 peserta yang mendaftar awal akan menerima baju-T daripada pihak penganjur manakala cabutan bertuah juga disediakan untuk para peserta.

“Tasik Permaisuri, Cheras yang sinonim sebagai lokasi memancing diharap dapat menarik para peserta dari luar Kuala Lumpur memandangkan bukan mudah untuk memancing di tasik ini. ” ujarnya.

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai pertandingan boleh menghubungi pihak urus setia di talian 018-2044653, 013-6359774, 017-7290307 dan
013-2001986.

 

About The Author