PENGHANTAR MAKANAN MENANG RM5,000 JUARAI CABARAN JORAN KUALA LUMPUR 2023 DI TAMAN TASIK AMPANG HILIR, KUALA LUMPUR

0
1147
Hadiah kepada pemenang telah disempurnakan Pengarah, Jabatan Kebudayaan Kesenian Pelancongan dan Sukan, DBKL, Khairul Azmir Ahmad (4 dari kiri) dan Timbalan Pengarah Kanan, Jabatan Kebudayaan Kesenian Pelancongan dan Sukan, DBKL, Izwan Razif Salehaped (5 dari kiri).
Gembira dengan hasil tangkapan para peserta kaki pancing di Taman Tasik Ampang Hilir semalam

Seorang penghantar makanan, Mohamed Juraimy Ahmad, 42, dari Senawang, Seremban, Negeri Sembilan apabila dinobatkan selaku juara pertandingan memancing Cabaran Joran Kuala Lumpur di Taman Tasir Ampang Hilir, Kuala Lumpur di sini semalam.

Kejayaannya menaikkan ikan patin seberat 14.490 kilogram (kg) kira-kira pukul 11.43 pagi membolehkan dia memenangi hadiah wang tunai RM5,000 pada pertandingan yang menawarkan hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM20,000.

Jalankan tugas, mashall bermotor membawa seorang peserta yang berjaya menaikkan ikan ke meja hakim.

Menurut Juraimy menyifatkan tuah buatnya menggunakan roti kosong disambar ikan patin yang memaksa dia mengambil masa lebih 10 minit sebelum dapat menaikkan ikan tersebut.

Katanya, beliau selalu mengikuti pertandingan memancing anjuran DBKL sejak dahulu lagi tidak pernah patah semangat walapun kecundang namun rezekinya kali ini menjaya membuahkan hasil.

Para pemenang hadiah utama dan hadiah khas ikan keli bergambar bersama dengan Pengarah, Jabatan Kebudayaan Kesenian Pelancongan dan Sukan, DBKL, Khairul Azmir Ahmad.

“Ini sudah rezeki saya dan wang kemenangan ini saya tingkatkan lagi alatan kelengkapan joran sebagai persediaan untuk menyertai pertandingan memancing lagi”ujarnya.

Hadiah kepada pemenang telah disempurnakan Pengarah, Jabatan Kebudayaan Kesenian Pelancongan dan Sukan, DBKL, Khairul Azmir Ahmad dan Timbalan Pengarah Kanan, Jabatan Kebudayaan Kesenian Pelancongan dan Sukan, DBKL, Izwan Razif Salehaped.

Pertandingan anjuran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur merupakan salah satu acara yang disediakan kepada warga kota sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan 2023 Bertemakan ‘Wilayah Persekutuan Untuk Semua’ menyaksikan sebanyak 565 ekor ikan pelbagai spesis berjaya dinaikkan peserta.

Sebahagian kaki pancing disertai hampir 900 kaki pancing dari Kuala Lumpur, Selangor, Johor Bahru, Melaka, Negeri Sembilan, Perak dan Pahang.

Tempat kedua dimenangi Mohd. Khairil Janudin, 33, dari Ampang, Kuala Lumpur apabila berjaya menaikkan ikan patin seberat 13.760 kg untuk menerima hadiah wang tunai

Pengarah, Jabatan Kebudayaan Kesenian Pelancongan dan Sukan, DBKL, Khairul Azmir Ahmad dan Timbalan Pengarah Kanan, Jabatan Kebudayaan Kesenian Pelancongan dan Sukan, DBKL, Izwan Razif Salehaped memegang ikan juara seberat 14.490 kilogram (kg)

RM2,000 manakala tempat ketiga menjadi milik Shamsul Ahamad, 38, dari Cyberjaya juga menaikkan patin seberat 12.350 kg menerima RM1,000.

 

Sementara itu, Cabaran Joran Kuala Lumpur itu disertai hampir 900 kaki pancing dari Kuala Lumpur, Selangor, Johor Bahru, Melaka, Negeri Sembilan, Perak dan Pahang.

Dalam pada itu Pengarah, Jabatan Kebudayaan Kesenian Pelancongan dan Sukan, D

Para hakim sibuk melayan peserta menimbang pelbagai spesis yang berjaya dinaikkan oleh kaki pancing semalam.

BKL, Khairul Azmir Ahmad berkata aktiviti “Cabaran Joran Kuala Lumpur” untuk manfaat warga kota dapat diterapkan melalui pertandingan memancing seperti itu.

 

“Objektif sebenarnya, kita nak beri rakyat peluang untuk bersantai, beriadah dan dapat bersama-sama mengeratkan hubungan silaturahim dalam kalangan warga kota,”

“Beliau berpuashati acara ini mendapat sambutan yang baik, disertai pelbagai bangsa, usia malah peserta wanita tidak kurang hebatnya sama-sama menyertai pertandingan memancing ini,”.

Tahniah! Kaki pancing gembira dengan hasil tangkapan di Taman Tasik Ampang Hilir semalam.

Berikutan sambutan yang mengalakkan, DBKL turut merancang untuk memasukkan acara ini sebanyak lima siri pada tahun depan sempena Sambutan Jubli Emas Bandar Raya Kuala Lumpur (1972-2022) akan diadakan pada 1 Feb depan, bagi memperingati ulang tahun ke-50 pengisytiharan Kuala Lumpur sebagai bandar raya pertama di Malaysia pada 1972 dengan menawarkan hadiah menarik disediakan kepada pemenang, nantikan katanya lagi.

 

About The Author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here