CAHYA MATA SARAWAK BERHAD KINI RAKAN PENAJA PERSEKUTUAN OLAHRAGA MALAYSIA 

0
155

PETALING JAYA, 25 Okt – Cahya Mata Sarawak Berhad (Cahya Mata) menjalinkan kerjasama dengan Persekutuan Olahraga Malaysia (MAF), sekali gus mengumumkan perkongsian strategik serta memeterai perjanjian penajaan antara kedua-dua belah pihak.

Melalui perjanjian tersebut, Cahya Mata menjanjikan tajaan sebanyak RM5 juta kepada MAF selama tiga tahun berkuatkuasa 2023 hingga 2025.

Kerjasama itu memberi fokus kepada program pembangunan sukan olahraga dan akar umbi serta mempromosikan sukan itu di Malaysia.

Cahya Mata begitu komited ke arah kesejahteraan holistik atlet negara dengan memberi penekanan kepada peningkatan fizikal dan mental.

Perkongsian strategik antara kedua-dua pihak bakal dilengkapi dengan sumber, latihan dan sokongan yang diperlukan dalam usaha memperkasakan kerjaya atlet olahraga negara.

Secara tidak langsung ini akan memastikan mereka lebih berdaya saing dan berada pada kedudukan yang terbaik dalam landskap sukan di peringkat antarabangsa.

Melalui penajaan tersebut yang memberi kemudahan terkini serta khidmat jurulatih berpengalaman, MAF bersedia untuk memastikan atlet mencapai prestasi terbaik selain memupuk persekitaran bagi membolehkan mereka mencapai kecemerlangan.

Matlamat utama adalah untuk membantu atlet muncul selaku juara di peringkat antarabangsa sekali gus memartabatkan sukan olahraga di pentas global.

Prinsip utama Cahya Mata adalah memastikan kesejahteraan rakyat hingga ke akar umbi, keselamatan, tanggungjawab sosial korporat (CSR) dan penjagaan alam sekitar.

Hari ini Cahya Mata menambah satu lagi pencapaian penting apabila memberikan sokongan padu kepada atlet tempatan melalui kerjasama dengan MAF.

MAF yang mula ditubuhkan pada 1906 dan menjadi ahli gabungan Majlis Sukan Negara (MSN) sejak 1998.

Persatuan tersebut telah memainkan peranan penting dalam pembangunan atlet olahraga negara selama ini.

Buktinya beberapa atlet olahraga negara menyerlah pada temasya Sukan Asia di Hangzhou, China baru-baru ini apabila kontinjen olahraga Malaysia meraih tiga pingat.

Justeru, perkongsian strategik antara Cahya Mata dan MAF bertujuan seperti berikut:

• Kesejahteraan atlet juara: Mengutamakan kesejahteraan seluruh atlet dan memupuk pendekatan menyeluruh terhadap sukan dan kesihatan.

• Memperkasakan kewangan dan sumber: Kedua-dua entiti ini berazam untuk memberi perhatian kepada kewangan dan mengekalkan atlet berbakat selain mendorong mereka mencapai kemuncak dalam kerjaya masing-masing.

• Mempromosikan kepimpinan dan perwatakan: Memberi penekanan kepada kualiti kepimpinan dan pembangunan sahsiah dalam diri atlet bagi membolehkan mereka mengekalkan profesionalisme serta penguasaan sepanjang kerjaya.

• Melatih dan mendidik atlet muda: Cahya Mata dan MAF membayangkan masa depan atlet muda olahraga dapat dikenal pasti lebih awal dan dipupuk ke arah kerjaya sukan profesional.

Pengerusi Kumpulan Cahya Mata, Jeneral (B) Tan Sri Dato’ Seri (Dr) Mohd Zahidi Zainuddin berkata, bagi mengukuhkan kerjasama  tersebut beliau berkata: “Perkongsian ini mencerminkan kepercayaan kami terhadap potensi atlet olahraga negara. Komitmen kami adalah untuk memastikan bakat mereka dapat dimanfaatkan dalam melonjakkan pretasi demi mencapai kejayaan di pentas antarabangsa dan memperkasakan pencapaian Malaysia dalam sukan olahraga.”

Visi utama Cahya Mata dan MAF adalah sangat jelas iaitu untuk memartabatkan sukan olahraga secara keseluruhan dan menjanjikan agar atlet mendapat sokongan yang tidak berbelah bahagi sepanjang perjalanan karier mereka.

About The Author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here